120 лв. на кв. метър за пълно саниране

Около 120 лв. на квадрат излиза санирането на жилището. Това обаче е за цялостно обновяване на сградата, а не само топлоизолацията.

В обновяването влиза подмяна на дограма, топлоизолация на стени, изолация на покрив, ремонт на отоплителната система и енергоспестяващо осветление на всички общи части. Сериозно намалява разходите и монтирането на соларна система
за отопление или само за подгряване на гореща вода за битови нужди, ако собствениците изберат такава.

"Всички тези дейности в цялата сграда водят до намаляване на разходите наполовина. Хората си представят, че санирането е изолация на няколко съседни жилища, което е погрешно. Затова много от тях са разочаровани при крайния резултат след работата на алпинистите. Ние не се съмняваме в качеството й, но изолацията е само част от всички мерки", категорична е Цвета Наньова, шеф на Българо-австрийската консултантска компания.



Специалистите обясняват още, че хората нямат информация и се питат, защо да плащат по 120 лв./кв. метър, щом офертата на алпинистите е 40 лв. например. Разликата обаче е огромна, защото в по-високата цена влизат всичките изброени по-горе мерки за енергийна ефективност и строително-ремонтни работи на сградата.

Така според изчисленията при цена от 100-120 лв./кв. м, ако жилището ви е около 70 квадрата, общата стойност на санирането ще е 7000-8400 лв. Половината се поема от програмата, за домакинството остават 3500-4200 лв. Цената зависи от това какво ще покаже обследването на сградата и какви мерки по обновяване ще се наложат.
"Плюсът на тази програма е, че европейският фонд дава пари за общите части, за които хората най-трудно набират средства - етажните площадки, входа, покрива", допълни Наньова. От опита й в демонстрационния проект на ПРООН и строителното министерство става ясно, че няма нито един недоволен обитател на общо 50-те санирани жилищни сгради. При т.нар. проектен мениджър са експертите, натоварени със задачата да помагат на хората в санирането.

Те се ангажират с отговор на всички въпроси, ще идват на всяко общо събрание на етажната собственост, помагат при попълването на заявленията за кандидатстване за финансиране по програмата, както и за изготвянето на всеки друг нужен документ.
Не е нужно домоуправителят да знае всичко, достатъчно е само да уведоми съседите за общото събрание, на което експерт ще дойде да разясни условията за участие.
Домоуправителят на първия блок в София, получил одобрение на първоначалното заявление за саниране в кв. "Изток" - Иван Станков, казва, че собствениците са взели окончателното решение след 7-8 общи събрания.

Основен проблем за организацията на етажната собственост остават съседите, които нямат финансова възможност да се включат. Затова от "Обновен дом за София" предлагат и алтернативни решения за съседите с ниски доходи. Оттам дават възможност на домакинствата, които не разполагат със средства и не отговарят на изискванията за банково кредитиране, да намерят решение. Партньор на "Обновен дом за София" е неправителствената организация "Хабитат България". Тя може да осигури допълнителни гаранции за предоставяне на финансиране от небанкови институции при облекчени условия, така че да не се проваля проектът. Имало възможности и за съдействие от фонда за енергийна ефективност.

Затова нека общото събрание вземе решение за 67-те процента съгласие, които са нужни за подаване на заявление, посъветва още Цвета Наньова.
Досега са подадени общо 111 заявления за цялата страна. От тях 28 са в София, а одобрените са едва 4.

Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1597936

Популярни публикации от този блог

Наръчник на Домоуправителя

Новите правила за асансьорите заседнаха

Полезна информация от Форума