Новите асансьори са по-икономични

Асансьорите над 30 години са напълно амортизирани и трябва да се направи програма за модернизиране така, че да бъдат напълно безопасни за хората , заяви председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков. Според думите му новите съоръжения са много по-евтини като разходи за ток.

В България рядко се виждат коли на 50 години, но пък затова асансьорите изобщо не се ремонтират. 

"Ако се направи модернизация, са необходими средства от Европейския съюз за енергийна ефективност" , каза Маринков. "Старите асансьори харчат по пет киловатчаса, а ако бъдат подменени, сметките ще паднат наполовина. В момента около 60 000 асансьора са в трагично състояние" , допълни той.

Според Маринков парите може да се поемат от парите за саниране, както и от кредити, изтеглени от самите обитатели на блоковете. За 10 години може да се изплати нов асансьор. 

Според главния секретар на Асоциацията Илия Златанов в Европа въпросът е решен с безлихвен лизинг на собствениците на жилищата.

В Сърбия пък има програма за подмяна на 15 000 асансьора. 

"В момента обаче надзорната агенция обслужва фирми за подръжка, все едно един барман да ви черпи цяла нощ и след това да си сложи фуражката на катаджия и да ви напише акт за алкохол" , казва Златанов.

Източник: www.24chasa.bg (link: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1458752)

Популярни публикации от този блог

Наръчник на Домоуправителя

Новите правила за асансьорите заседнаха

Полезна информация от Форума