От юли започва кандидатстването за европейски средства за саниране

Заявлението ще бъде качено на сайта на регионалното министерство, съобщи министър Лиляна Павлова

След седмица собствениците на панелни жилища най-накрая ще имат възможност да кандидатстват за еврофинансиране за подобряване на енергийната ефективност в сградите. От 2 юли от интернет страницата на Министерството на регионалното развитие ще може да се изтегли заявление за саниране. Това съобщи по БНР строителният министър Лиляна Павлова.

63 млн. лева от оперативна програма "Регионално развитие" са заделени за схемата за икономия на енергия в многофамилните жилища в 36 града в страната, които са включени в схемата. От заделените средства 50 млн. лв. ще са за безвъзмездна помощ, а 12,5% ще се управляват от фонд, които ще отпуска нисколихвени кредити и гаранции. Механизмът за финансиране беше обявен преди повече от година от дирекция "Жилищна политика" в регионалното министерство и реалната му работа се забави заради избора на мениджър на фонда.

Около 180 сгради с над 6100 жилища ще могат да бъдат ремонтирани за подобряване на енергийните им показатели, показват предварителните разчети за изразходване на парите.

Условията

"Няма нужда да има регистрирано сдружение, достатъчно е етажната собственост да се е събрала и да има решение, че започва процес. Това е абсолютно достатъчно за първите дни", каза Павлова в ефира на радиото. По думите й от началото на следващия месец министерството ще провежда приемни дни по програмата – два пъти в седмицата за София и всеки ден в останалите градове.

Собствениците могат да получат безвъзмездно по програмата до 50 на сто от стойността на проекта за обновяване. Сградите трябва да са поне на три етажа и с най-малко шест апартамента, както и да са на повече от 12 години.

Преди да бъде избрана и финансирана дадена сграда, тя подлежи на две обследвания – за техническо състояние и за енергийна ефективност. Причината е, че по програмата няма да се дават пари за укрепване на сгради, а само за пестене на ток и топлина. Ако дадена сграда не е конструктивно издържлива и има нужда от укрепване, тя няма да получи пари за саниране.



Популярни публикации от този блог

Наръчник на Домоуправителя

Новите правила за асансьорите заседнаха

Полезна информация от Форума