Общините с най-енергийно ефективни жилища

Край морето делът на сградите, които са санирани или имат енергоспестяваща дограма, е най-голям

Несебър е най-енергийно ефективната община в България. Това показват резултатите от преброяването на населението и жилищата в България, което Националният статистически институт (НСИ) проведе в началото на 2011 г. Според данните на статистиката общо 83.5% от жилищните сгради в морската община вече са с външна изолация, а 89% имат енергоспестяваща дограма.

Като цяло населените места по Черноморието доминират в десетката на общините, които са въвели двете мерки за повишаване на енергийната ефективност - изолация и дограма, които се проучват чрез анкетата от преброяването (виж инфографиката). Като единствени изключения се открояват Столична община и Банско, когато говорим и за поставяне на нова дограма и за саниране. Доспат е третата неморска община в челото на класацията, свързана с поставянето на енергоспестяващи дограми.
Туризмът е едно от обясненията на факта, че именно по-морето са предприети повече мерки свързани с енергийната ефективност. От една страна местните хора получават по-добри приходи и съответно могат да си позволят подобни разходи, а от друга - те просто са принудени да подобряват базата, в която посрещат туристи, за да си гарантират и повече приходи в бъдеще. Друго обяснение може да бъде и това, че местните атмосферните условия, свързани със силни ветрове и влага, налагат и инвестиции в енергийна ефективност.

В същото време като относителен брой най-много сгради с външна изолация и енергоспестяваща дограма има в най-големите градове и съответно общините, в които те се намират (виж карето вляво). Там обаче и броят на сградите по принцип е доста по-голям в сравнение с морските общини. Затова и на фона на всички налични жилищни сгради ефектът от мерките, свързани с подобряване на енергийната ефективност са с не толкова значителен дял.

Енергийната ефективност е приоритет на правителството, заложен в стратегията за развитие на страната до 2020 г. В същото време подобряването на енергийната ефективност на сградите в страните от Източна Европа е приоритет и на ниво Европейски съюз. А последното означава, че не само към момента, а и в бъдеще и гражданите, и бизнесът ще имат достъп до европейски субсидии, с които да подобрят енергийната ефективност на сградите си.

Така че след време резултатите ще може и да се променят. Със собствени средства или чрез програми, резултатите показват, че най-добре по отношение на енергийната си ефективност към момента се справят именно тези 10 общини:

10. Бургас (изолация) и Доспат (дограма) 

9. Созопол, Каварна (изолация) и Варна (дограма)
    
8. Поморие (изолация) и Банко (дограма)

7. Столична община (изолация и дограма)

6. Банско (изолация) и Поморие (дограма)

5. Варна (изолация) и Приморско (дограма)

4. Приморско (изолация) и Царево (дограма)

3. Бяла (изолация) и Каварна (дограма)

2. Царево (изолация) и Бяла (дограма)

1. Несебър (изолация и дограма)






Популярни публикации от този блог

Наръчник на Домоуправителя

Новите правила за асансьорите заседнаха

Полезна информация от Форума