Десетки панелки са в опасност заради некачествено саниране


Десетки панелни блокове вече са потенциално опасни, предупреждават от Асоциацията за саниране на този вид сгради. Оказва се, че некачествено саниране може да доведе до преждевременно срутване на блока.

Първите панелни блокове у нас - от началото на 60-те години - вече са на доизживяване, категорични са експертите. Причината е във връзките между отделни панели. Предполага се, че в голяма част от случаите те вече не функционират нормално.

Решение ли е санирането - ето какъв отговор даде инж. Въжаров: "Това усложнява проблема със сигурността, защото прикрива дефектите - никой не установява дали има дефекти или няма. Решението е цялостно изпълнение на топлоизолация и конструктивно обследване в детайли на панелните сгради. Експерт с уред трябва да провери дали съществува проблем във връзката или не. За съжаление, това е свързано с частично разкриване на тези връзки."

Такова саниране обаче може да ни струва до 300 лева на квадрат. От Асоциацията по саниране твърдят, че и държавата трябва да поеме отговорност, защото е била единствен предприемач в периода, когато са строени повечето панелни блокове у нас.

Популярни публикации от този блог

Наръчник на Домоуправителя

Новите правила за асансьорите заседнаха

Полезна информация от Форума