Лиляна Павлова: Ще санкционираме за саниране на парче

Санирането на парче ще бъде забранено след няколко години, категорична бе министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде Дарик.

През следващия програмен период стимулът за енергийна ефективност ще намалее, ще започнат санкции, първата от които ще е за саниране на парче, допълни още министърката на посещението си в Силистра. В дунавския град тя представи проекта „Енергийно обновяване на българските градове", финансиран чрез оперативната програма „Регионално развитие".

Министър Лиляна Павлова каза, че до 2015 година ще стане ясно състоянието на жилищните сгради в страната. Досега анализът е показал, че един панелен блок има живот от 50 до 80 години в зависимост от стопанисването му.

България се слави с 98% частна собственост на жилища, затова държавата директно не може да застави стопаните да се погрижат за сградите. Но може да стимулира до 50% собствениците на жилища, а техническото обследване и паспортизацията на сградите ще са за сметка на държавата, обясни министър Павлова. Резултати от първоначалните разчети сочат, че разходите за семейство в двустаен апартамент щели да бъдат до 10 000 лв.

Популярни публикации от този блог

Наръчник на Домоуправителя

Новите правила за асансьорите заседнаха

Полезна информация от Форума