Санирането с европейски пари не събира интерес засега

Причината е, че компаниите трябва да участват в търговете "на сляпо"

Една от най-чаканите от бизнеса програми - тази за санирането на жилищните сгради, ще се забави заради слабия интерес на компаниите към участие в дейностите, които да подпомогнат държавата в организацията на процеса. Вяло участие беляза двата финални търга, с които трябваше да бъдат избрани компании за енергийно обследване на сградите, както и проектни мениджъри.

От 0 до 2
Според обявената в края на февруари от министерството на регионалното развитие процедура трябваше да се изберат седем компании, които да извършват тази дейност – по една за всеки един от районите за планиране и една за София, като един кандидат можеше да участва само за една позиция. В понеделник обаче стана ясно, че интересът към търга е минимален.
За два от районите - Югоизточен и Северен централен, няма подадени оферти, което принуди регионалното министерство да обяви удължаване на срока за участие там с още 30 дни. Само по един кандидат пък има за района на София, за Северен централен и Северозападен. По двама кандидати има за енергийно обследване за Югозападния и за Южния централен район.
Едва седем компании подадоха оферти за участие в процедурата за енергийно обследване на сградите, които ще се обновяват със средства от оперативна програма "Регионално развитие". Според обявената в края на февруари от министерството на регионалното развитие процедура трябваше да се изберат седем компании, които да извършват тази дейност – по една за всеки един от районите за планиране и една за София, като един кандидат можеше да участва само за една позиция.


Некоректно условие
Една от основните причини за липсата на интерес е, че компаниите не знаят на какви средства могат да разчитат от програмата. Общият проектобюджет за енергийно обследване на сгради за седемте района е 800 хил. евро без ДДС. Единственото, което се знае, е, че при реализацията на проекта ще могат да бъдат обновени 180 сгради с обща разгъната застроена площ около 426 хил. кв.м. Къде точно ще отидат парите обаче ще зависи от интереса на собствениците по места, а това е нещо, което към момента никой не може да прогнозира. 
Друг проблем е, че компаниите, които бъдат избрани за изпълнители, няма да могат да участват в последващите търгове, свързани с дейностите по обновяване на сградите, от които всяка ще е с конкретна стойност.

Вариант "служебен мениджър"
Нито една фирма не е изявила желае да е проектен мениджър на процеса по саниране в Северозападния район, което наложи удължаване на срока с 30 дни. Ако и тогава няма оферта, мениджърът ще бъде назначен служебно от управляващия орган на програмата. Офертите на участниците в търга за избор на проектни мениджъри бяха отворени в петък. Общият брой на компаниите и обединенията, подали документи в него, е 11, като само за Северен централен район има една оферта. Тук прогнозната стойност на цялата поръчка беше 3.6 млн. лв.

Популярни публикации от този блог

Наръчник на Домоуправителя

Новите правила за асансьорите заседнаха

Полезна информация от Форума