Без данък сгради, ако санирате жилището

Собствениците на санирани жилища ще получават данъчни облекчения за определен период в зависимост от категорията енергийна ефективност, която получава сградата.

"Максималния срок от 10 години да не се плаща данък сгради законът дава на тези, които са инсталирали възобновяеми енергийни източици в сграда клас А", каза Деница Николова от програма "Регионално развитие" към министерството на строителството.
Според закона за местните данъци от налог за жилището за срок от 7 години се освобождават собствениците в сградите, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г., които имат сертификат категория А по закона за енергийната ефективност. За постройките категория Б отсрочката е съответно 5 години с ВЕИ и 3 години.

Всички общини са заявили готовност да уважат предимството на собствениците, инвестирали в обновяване на сградите. "Освобождаването от данък е предвидено, защото със санирането се увеличава данъчната оценка на имота, а с това и данъкът. Това натоварва бюджета на хората и финансово те не се чувстваха стимулирани", обясни Николова.

Програмата за санирането предвижда 50 млн. лв. за 36-те големи града (кои са те - виж таблицата).

Кметовете пък ще финансират обновяването на градинките около блоковете. "По програмата няма възможност, затова общините приеха да финансират обновяването на околните пространства", каза пред "24 часа" Николова.

В България еврофондовете и държавата поемат 50% от парите за саниране. В Естония помощта също е 50%, но за всяка от дейностите има лимит - например енергийният одит да е не повече от 700 евро. В Чехия подкрепата е само за панелни сгради.

"Собствениците не получават пари на ръка или по сметка. Дирекция "Жилищна политика" в министерството одобрява плащането, което се извършва от фонда по санирането. По сметка се събират и средствата от самоучастието на съсобствениците", каза още Деница Николова. Според нея в районите, в които нямаше кандидати за проектни мениджъри, министерството ще изпрати специалисти в общините, които да приемат заявленията. Подаването на документи е от 1 юли.


Популярни публикации от този блог

Наръчник на Домоуправителя

Новите правила за асансьорите заседнаха

Полезна информация от Форума