Изолирайте и шума при санирането

Една от мерките в санирането, което предстои да започне активно у нас, е шумоизолацията. Оказа се, че шумовото замърсяване в големите градове е далеч над нормите, приети за безопасни.
Проучване на екоминистерството от началото на април показа, че над 99% от детските градини, училищата и болниците в градовете са подложени на денонощен шумов тормоз. В час пик, когато движението на автомобили е най-голямо, страдат 100% от тези сгради, които по закон имат специален статут и трябва да са защитени от шума.

В поръчките продължава да се търси евтината оферта. Основно частни инвеститори се ориентират към шумоизолация - за еднофамилни жилищни и бизнес сгради, както и за търговски центрове.
При шумоизолацията основното е да се предприеме комплекс от мерки и комбинация от строителни материали. Нужно е системно решение, за да има ефект. По наредбата за ограничаване на вредния шум в сградите е предвидено това да става още при тяхното проектиране.
За да се прецени какви мерки да се приложат, се отчитат няколко фактора - мястото, предназначението и евентуалният шум, на който ще бъде изложена сградата. За да се ограничат отрицателните ефекти, при самото проектиране се преценява изгледът на помещенията спрямо източника на шум - дали наблизо има летище, жп трасе или шосе например.
Предназначението на постройката е важно, за да се съобрази конкретното решение и използването на подходящи изолационни материали.

Ако за ремонта на къщата сте решили да направите шумоизолация, най-добре е да потърсите специалист акустик - той ще направи нужните замервания и ще изготви проект, което струва около 500 лв. Акустикът ви насочва какви материали да купите за тавана, пода или стените. Това е важно, защото последни изследвания на производителя на популярна марка в сухото строителство доказват, че ако под вратата има плътен праг, звукоизолацията се подобрява с 40 децибела, а ако няма- едва с 20.
Общоразпространеното мнение е, че при топлоизолацията се постига и шумоизолация. Експертите не отричат, че съвременните материали донякъде имат и звукоспиращи свойства, но са категорични, че това не е мярка със 100-процентов ефект. Например стиропорите не постигат ползите, които има при използването на каменно-минерална вата.
Друг подходящ начин е прилагането на специални замазки, в които се поставя материал от рециклирани гуми - той се лепи върху бетонната стена във вид на руло с дебелина от около 1 см.

Струва поне по 7-8 лева на квадратен метър

Шумоизолационните материали се обособяват в две основни категории. От една страна, са звукоотразителните, които отблъскват шума - стъкло, гипсокартон, бетон. От друга - звукопоглъщащи, които абсорбират - каучукови изделия, вата. За максимален ефект при монтажа се съчетават тези два типа категории.
Доколко добра ще е изолацията, зависи и от дебелината на стените. Например звукозаписните студиа са с много по-дебели от тези на жилищните сгради. Традиционните стени са еднослойна конструкция, изградена предимно от бетонен панел, железобетон, тухла, камък.
Дограмата също е важна - най-добра е 3-слоен и дори 4-слоен стъклопакет, но у нас това все още се смята за скъпо решение. Ако искаме да спрем шума от съседните помещения, е нужно да осигурим звукоотразяване и от тавана, и пода.

Какви са стъпките:

1. Прави се конструкция, в която да се постави материалът. Другата възможност е той да се залепи върху стената/бетона.

2. Следва поставянето на споменатата минерална вата или гуменото руло. Ватата може да е между 50 и 80 кг/куб. м. Дебелината на рулото е добре да е 1 см. При варианта със залепването се използва и специална самозалепваща акустична лепенка.

3. Накрая се затваря с гипсокартон. Ако звукът трябва да се излъчва навътре в помещението, освен да бъде спрян навън, стените се покриват с перфориран гипсокартон - например в пианобар. На пода се поставя армирана замазка, плочки или паркет.

Цената на каменната вата в складовете за строителни материали е около 2-3 лв. за 5 см - в зависимост от марката, размера и плътността на материала. По най-груби сметки за топло- и шумоизолация на квадратен метър са нужни около 7-8 лв., казаха търговци.

Популярни публикации от този блог

Наръчник на Домоуправителя

Новите правила за асансьорите заседнаха

Полезна информация от Форума