Най-големи средства за саниране в Европа отделяме ние

Ние сме единствените в Европа, които даваме толкова голям процент безвъзмездно финансиране за саниране на жилищни блокове, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването „Неделя 150" на БНР.

Министърката е категорична, че е настъпило време да положим грижи за жилищата си, да подобрим външния им вид и по този начин да оптимизираме разходите си за отопление.

„Ние финансираме безвъзмездно почти 70% от общите разходи. Нямаме ограничение, като например само за панелни сгради, както е в някои държави. Ние се притичваме на помощ на всяка една сграда, проектирана до 1999 г. Освен това ние нямаме лимит за ремонтите и подобренията, които ще бъдат извършени, нито таван на средствата, отделени за едно домакинство.", допълва Павлова.

В отговор на твърденията, че след десетина години около над 2 милиона българи ще останат без дом, защото панелните им жилища ще се разпаднат, министърката посочва, че няма точна статистика, която да потвърди това : „Нека да не плашим хората, защото не можем да бъдем сигурни колко са конструктивно неустойчивите сгради".

Тя апелира всяка етажна собственост да с снабди с технически паспорт, в който е посочена устойчивостта на сградата и уточни, че такъв документ се подарява на всяка сграда, независимо дали попада в списъка на желаещите саниране или не.

Популярни публикации от този блог

Наръчник на Домоуправителя

Новите правила за асансьорите заседнаха

Полезна информация от Форума