Избирайте имот и според съседите

Изборът на имот е една от най-важните стъпки в живота на хората и най-вече на българите, които са дълбоко свързани с жилището си.



За разлика от чужденците, които често живеят под наем или дори да имат собственост, лесно склоняват да се местят, ние сме по-консервативни. Покупката на дом в повечето случаи се прави веднъж, най-много два пъти в живота.

Ето защо е важно всичко да е изпипано. Но освен с документите за собственост и основните характеристики на имота човек трябва да внимава и с други детайли. Като например съседите.

В най-изгодна позиция са по-заможните, които могат да си позволят самостоятелна къща, в която няма да са пряко зависими от комшиите. Но те все още са малцинство у нас.
Повечето цял живот трябва да се съобразяват с поне 2-3 семейства на етажа. Да не говорим за останалите обитатели в сградата, с които също често се налага да вземат общи решения.

Започнете ли да търсите нов дом, обърнете внимание и на останалите живеещи в сградата, съветват експертите. Все повече кандидат-новодомци започнали да събират информация за евентуалните бъдещи комшии. Завързват контакти с тях, разпитват ги за имота, но през това време оглеждат и тях и си правят изводите. Така както правят и за състоянието на сградата, входа, асансьора, стълбищните площадки, осветлението.

Ако харесаният апартамент е в сграда, в която живеят повече възрастни хора и безработни, има опасност в бъдеще да имате проблем със събираемостта на таксите за поддръжка. Смята се, че тези хора имат по-ниски доходи и в един момент може да не стигнат за тока в общите части, за поддръжката на асансьора, а какво остава за по-високи разходи като поправка на покрив например.

Като недостатък някои приемат и високите блокове с много апартаменти на етаж. Те са като миниградче, в което живеят разностранни хора. Това може да е проблем, когато се вземат решения на общи събрания, както и при събираемостта на таксите.

Имайте едно наум и ако над харесания апартамент живее семейство с малки деца. Има опасност да е по-шумно от обикновено заради плач, тичане из помещенията или изпускане на предмети.

Съседството с млади семейства с малчугани на етажа обаче се приема за предимство особено ако и вие сте с такъв статус. Този тип обитатели се славят като по-отговорни и сериозни.

Не така стоят нещата със студентите. Ако в блока има под наем младежи, твърде вероятно е да пускат силна музика по всяко време на денонощието, както и често да правят купони. Това също може да е свързано с увеличаване на "трафика" из сградата заради гостите на забавата.

В най-лошия случай някои от тях може да се почерпят здраво и да оставят "отпечатъци" по коридорите и стълбищата.
Повече външни лица може да се очакват и ако във входа има офис на фирма или пък адвокатска кантора, агенция за имоти, лекарски или стоматологичен кабинет. За някои кандидат-купувачи това се смята за минус.

Върлите непушачи може да се поинтересуват и от това дали ще са заобиколени от любители на цигарите. 
Много хора се оплакват, че техни съседи пушат в банята, откъдето по отдушниците димът се разнася из останалите апартаменти.

Някои новодомци пък държат комшиите им да нямат домашни животни. Отглеждането на куче в апартамента може да е свързано с непрекъснат лай и вой особено в часовете, когато стопаните са извън дома. 
Може да се случи дори те да не почистят след любимеца си. 
За това какви са бъдещите съседи представа може да се добие и от състоянието на входа.

Ако той е окаян, стените са издраскани, няма осветление или дори асансьорът не работи, това означава или че обитателите не могат със собствени усилия да си осигурят нормални условия на живот, или за безотговорност.

И обратното - приветливите блокове говорят, че хората са единни и ги е грижа за околното пространство. При разговори с живеещите в сградата може да добиете представа и за отношенията между обитателите.

Ако говорят с добро за останалите си съседи, значи "климатът" в сградата е добър. А това винаги е плюс. Но дори и негативните мнения може да са полезни - от тях ще се ориентирате на кой каква слава му се носи и кои са му слабите места.

Ако гостите ви чупят във входа, вие плащате

Aко направите купон вкъщи, но развеселената и подпийнала компания счупи лампата във входа на излизане от блока, вие носите отговорност за поведението на посетителите и покриването на щетите.

Това става ясно от проекта на примерен правилник за вътрешния ред на етажната собственост, който е подготвен от строителното министерство. Заедно с пакета документи за сдруженията на етажната собственост, необходими за финансиране на санирането от еврофондовете, е подготвен и такъв документ, който да улесни управителните органи на блока и собствениците във въвеждането и спазването на вътрешните правила в многофамилните сгради.

В чл. 23., ал. 1 е записано, че за спазване на установения ред постоянните обитатели на етажната собственост носят отговорност за поведението на посетителите. А в ал. 2 е предвидено за повреда на общите части, на прилежаща площ или на техническо оборудване от посетители те да носят солидарна имуществена отговорност с постоянните обитатели.

Собствениците или обитателите носят отговорност и за това, ако децата им вдигат шум например. Защото според чл. 22 на проектоправилника те нямат право да допускат малолетни и непълнолетни членове на техните семейства или временно пребиваващи в жилищата им лица да извършват действия, които нарушават установените правила за вътрешния ред.

Т.е. дори и за по-невинна, но шумна детска игра в апартамента може да се окажете санкционирани от етажната собственост. Разбира се, ако общото събрание и управата на блока решат, че ще ви накажат.

Глобите според проектодокумента са от 50 до 150 лв. за физически лица. Предвидени са наказания и за юридически лица - това важи за случаите, в които в сградата има офис на фирма.

Тогава тя ще бъде санкционирана с имуществена санкция от 200 до 500 лв.
Всичко това ще е факт естествено само ако блокът или входът ви гласува подобен правилник. Напоследък обаче все повече хора, които са в режим на етажна собственост, се обявяват за точни и строги вътрешни правила.

Популярни публикации от този блог

Наръчник на Домоуправителя

Новите правила за асансьорите заседнаха

Полезна информация от Форума